[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” content_menu_fa_icon=”” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_row_inner use_row_as_full_screen_section_slide=”no” row_type=”row” type=”grid” text_align=”left” padding_top=”35″ padding_bottom=”110″ css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

…Hej där Karin Karin Salmson, förläggare och redaktör på bokförlaget OLIKA…

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” thickness=”1″ up=”40″ down=”0″][vc_column_text]

 

 

Vad utmärker OLIKA som bokförlag?

 

– Olika är ett förlag som vill ge fler barn spegling i den samtida litteraturen, samtidigt som alla ges fler möjligheter att ta del av många sätt att leva och vara.

 

Berätta om era normkritiska böcker?

 

– När vi skildrar något som utmanar en norm eller en stereotyp är vi noga med att göra det på ett likvärdigt vis, så att det inte är satt i fokus. Så är det två mammor i familjen handlar boken inte om det, precis som vi inte skulle ge ut en bok som handlar om att ha en pappa och en mamma.

 

Vilka böcker kan man vinna i tävlingen?

 

– Vi kommer att lotta ut böcker som representerar hela bredden av vår utgivning. Först ut blir det bilderboken för 3-6- åringar, Min familj, av Anna-Clara Tidholm där barn får räkna upp vilka de räknar som sin familj. Bilderboken får sällskap av familjekortspelet Möjliga familjen som är en modernare och mer normbråkig version av Löjliga familjen, med kort illustrerade av de bästa svenska illustratörerna.

 

Andra fredagen i maj så kan ni vinna fotbollsboken Snygg fint, Therese för läsare i åldern 6-9 år, skriven av Anja Gatu och illustrerad av Maria Borgelöv. Den är baserad på fotbollsspelaren Therese Sjögrans barndom. Thereses mamma har blivit ihop med Lidija och nu ska de flytta till en annan ort. Tillsammans med Snygg fint, Therese så vinner vinnaren även Konrads klänning, en bilderbok för barn 1-3 år. Konrads storasyster Hedvig har fått en fin glittrig kjol som Konrad får låna, men som han sen inte vill lämna tillbaka.

 

I den tredje tävlingen vinner en person Spionen på Spökskolan som är skriven av Jesper Lundqvist, känd från Kivi-böckerna! I denna härliga spökhistoria (lämplig för barn mellan 9-12 år) får vi följa Silas, som plötsligt upptäcker att hans hand har blivit osynlig. Vaktis föreslår för hans mammor att han ska börja gå på Spökskolan istället, men kan en göra det när en fortfarande är levande? Tillsammans med Spionen på Spökskolan kommer en pysselbok, Rita och klura med Kivi – en pysselbok som sätter normkreativiten främst.

 

Sist men inte minst kommer två nyheter i slutet av maj! I dessa två bilderböcker för barn 0-3 år finner vi ett barn på stranden med sina mammor i Titta havet, illustrerad av den prisbelönte Maija Hurme från Finland, och Vi tvättar bilen där två mammor, deras son och en katt tvättar bilen tillsammans.

 

Hur länge har OLIKA funnits?

 

– Olika grundades 2006 och gav ut den första boken 2007, vilket gör att vi firar tio år som förlag i år. Det känns fint att vi klarat oss så länge, och dessutom kommit att påverka så mycket.

 

Varför har ni valt att ha den här utlottningen tillsammans med Regnbågsfamiljen?

 

– Familjen är en viktig tillhörighet för alla barn, och det är därför viktigt för självkänslan att få sin familjeform speglad – så det känns självklart att uppmärksamma och samverka med sammanslutningar som också stöttar barns rätt att få ha den familj de har.

 

Vad är en mysig lässtund för dig?

 

– Jag tycker om att läsa i hammocken, med sol som värmer kroppen och skugga i ansiktet. Men i vardagen är sängen vid läggdags också mysigt.

 

 

 

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” up=”25″ down=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]