Redan när Johan och Jakob träffades fanns drömmarna om barn och att bilda familj. Då surrogatmödraskap inte är tillåtet inom den svenska sjukvården valde paret att åka till USA. Det här är deras berättelse.
Fakta: Vad är surrogatmödraskap?
Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.
Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.
Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.
Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt. Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag.
Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator.
Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden och det finns i dagsläget heller ingen myndighet som är kunskapsmyndighet eller tillsynsmyndighet i frågan.
Källa: SVT