FÖRSTA BESÖKET

 

Hej!

Nu har 12 september passerat, och därmed också vårt första besök på Södersjukhuset, SöS. Vi visste inte riktigt vad som väntade oss, då vi helt glömt att fråga över telefon vad första besöket skulle innehålla. Väl framme, efter en stressig morgon i bilköer in mot stan, fick vi fick träffa en jättetrevlig läkare på HBT mottagningen, som började med att ställa frågor om oss båda. Vad vi jobbar med, vår sjukdomshistoria, om vi stod på några mediciner, vikt, längd och lite om vår relation, hur länge vi varit tillsammans, om vi är sambos osv. Hon frågade även om, som alla inom vården så fint säger, vår menstruation. När vi hade den senast, hur långt det går emellan varje period osv. Så ett tips till andra som har tänkt att gå igenom en assisterad befruktning är att skaffa en mens-app. Vi använder en som heter ”period tracker” där man även kan se när man är som mest fertil och har ägglossning, vilket kan vara rätt bra att ha koll på när man ska skaffa barn:)

Kötid
Vi fick en del information om hur processen kommer gå till, de olika stegen i behandlingen, och att vi från och med nu stod i kö. Kötiden beräknas vara ca 15 månader, om man inte söker sig utanför Stockholm, där kötiden kan vara betydligt kortare. Vi kunde i så fall få kopior på den remiss som nu skulle skickas till Huddinge sjukhus, för att själva skicka den vidare till andra landsting utanför Stockholm, något som vi ännu inte bestämt om vi ska göra. Vi känner ingen större stress över kötiden, och överväger därför att bara stå kvar här i Stockholm.

Efter samtalet fick vi lämna urinprov, och dessutom veta att det blodprov som vi båda tog för ca tre veckor sen såg bra ut. Sen väntade en vanlig gyn undersökning för att kolla att allt såg normalt ut, och efter det var vi klara för denna gång.

Bedömning
Remissen skickades både till reproduktionsmedicin på Huddinge sjukhus och gynmottagningen på SöS. Den som skickas till Huddinge läses igenom av en läkare, varpå hen bedömer om vi ska få gå igenom behandlingen eller inte. Vi får då även reda på från vilket datum vi sattes upp på väntelistan (troligtvis den 12:e september), aktuell kötid och övrig information (vad nu det är). Bedömningen tar omkring 4-8 veckor, så nu är det bara att sitta lugnt i båten och vänta.

Ultraljud
Remissen som skickades till SöS är för ultraljudsundersökning av livmoder och äggledare, vilket också är nästa steg som vi ska ta. Det ska tydligen vara en ganska smärtsam upplevelse, men det ska ju tydligen även själva förlossningen också vara, så man kan ju se det som en uppvärmning. I kallelsen till undersökningen står det att, eftersom den bör göras tidigt i menscykeln, ska vi ringa och boka tid på mensens första dag. Ännu ett skäl till att ladda hem en app så man har koll.

Det var allt vi hade för den här gången. Ta hand om er och ha koll på mensen!