Det här med kötid

Hej på er!

Nu var det längesen vi skrev. Förra gången berättade vi om undersökningen man måste genomgå innan man blir “godkänd” och officiellt placerad i kön.

Ca 9 veckor efter denna undersökning kom äntligen brevet! Vi står på väntelistan sen den 12 september förra året, och den beräknade kötiden är för närvarande 16-17 månader. Nu är det bara att vänta på vår tur, och även om vi redan kommit halvvägs i kötiden känns det ibland som att det är en lång väntan kvar.

Vi började därför kolla upp även andra möjligheter utanför Stockholm. Vi fick på vårt allra första besök i september veta att man kan få sin remiss hemskickad, och sedan själv skicka den till andra landsting som har en kortare kötid.

Hanna ringde till Reproduktionsmedicin på Linköpings universitetssjukhus och frågade om deras kötid och hur det fungerar om man vill byta stad och därmed också kö.

Här blev man väldigt trevligt bemött, och fick veta att man är varmt välkommen att ställa sig i deras kö, som i dagsläget endast är ca 4 månader. Men då ska man också veta om att man släpper sin plats i Stockholmskön och man måste genomgå alla besök och undersökningar igen, på plats i Linköping. Man kan ansöka till alla städer som har ett universitetssjukhus dvs. Göteborg, Örebro, Linköping, Uppsala, Umeå, Lund och Malmö.

Vi funderade och vägde för och nackdelar med att byta kö till Linköping. Till sist kom vi fram till att vi trots allt vill stå kvar i Stockholmskön. Dels vill vi inte göra om alla undersökningar, dels vill vi inte behöva åka fram och tillbaka till Linköping för varje besök. I slutändan skiljer det bara ca två månader på kötiden.

Även om vi längtar väldigt mycket efter att få barn, så känner vi ingen stress, då både jag och Thilda har syskonbarn och vet därför att det kommer dröja länge innan man får en sovmorgon igen efter att den lille kommit. Så vi tänker att lite längre kö, innebär lite mer ensamtid där vi verkligen kan vila upp oss, för att sedan va så redo man kan bli för sömnlösa nätter, bajsblöjor, mjölkstockning och att äta i omgångar.

Just nu väntar vi och ser vad nästa steg blir. Fram tills dess får ni ha en fantastisk sommar, ät mycket glass och ta hand om varandra! ☀️