[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” content_menu_fa_icon=”” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_row_inner use_row_as_full_screen_section_slide=”no” row_type=”row” type=”grid” text_align=”left” padding_top=”35″ padding_bottom=”110″ css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

Adoption som alternativ

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” thickness=”1″ up=”40″ down=”0″][vc_column_text]

Emil och Mathias övergav till en början alternativet att adoptera, men då dem även undersökt andra alternativ som att bilda familj med exempelvis ett annat lesbiskt par eller att använda sig av en surrogatmamma, kändes adoption som det för dem enda rätta alternativet.

 

– Det här med att det i princip är omöjligt för ett samkönat par, som vi, att få adoptera stämmer till viss del, men det beror på att inte tillräckligt många par försökt. Då sätts ingen press på adoptionsorganisationerna att skapa en förändring, säger Mathias.

 

Emil och Mathias har genomgått en omfattande medgivandeutredning där både hembesök och samtal med bland annat kommunens socialsekreterare ingått. – Samtalen har bland annat handlat om varför vi vill adoptera, hur vårt nätverk som kan stötta ser ut, hur vår familj ser ut och hur vi ser på barnuppfostran. Vi har även genomgått en föräldrautbildning på omkring 40 timmar, säger Emil.

 

Paret har blivit godkända för att få adoptera. Deras resa har pågått i över ett år och under den tiden har det har öppnats upp möjligheter.

 

– Det är fortfarande inget par som, vad vi vet, har lyckats adoptera från något annat land än Sverige, men länder som Sydafrika och Colombia är på väg att öppna upp. Om man tittar på Sverige så är det väldigt ovanligt att två män får adoptera, men alltfler barn behöver ett nytt hem. Och bara under förra året var det 40 barn som behövde adopteras, vilket är en fördubbling mot tidigare år, säger Mathias.

 

 

Musik:
www.stockmusic.net
Artist: Zinnerman
Music: Flow

Fakta:
I följande länder är det lagligt för samkönade att adoptera; Andorra, Argentina, Belgien, Brasilien, Danmark, Guam, Island, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Uruguay, Frankrike, Nya Zealand. Samt i delar av Australien, Kanada, Mexiko och USA.

Vissa av dessa länder är dock enbart mottagarländer, exempelvis Sverige, vilket innebär att de endast tar emot adoptivbarn men inte förmedlar barn till andra länder.
Källa: Adoptivcentrum

 

Läs mer:
RFSL har samlat information om adoption och vilka lagar och regler som gäller för samkönade att adoptera:
http://www.hbtqfamiljer.se/bli-foralder/adoption/utomlands/juridik/

Är du också intresserad av att adoptera? Gör såhär:
http://www.hbtqfamiljer.se/bli-foralder/adoption/utomlands/praktik/

De första samkönade att få adoptera:
http://www.qx.se/Xtra/liv/20532/de-forsta- samkonade-att- fa-adoptera

 

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” up=”25″ down=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]