[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” content_menu_fa_icon=”” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_row_inner use_row_as_full_screen_section_slide=”no” row_type=”row” type=”grid” text_align=”left” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text]

[vc_separator type=”transparent” border_style=”” up=”20″ down=”0″][vc_column_text]

Synarela Synarela

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” thickness=”1″ up=”40″ down=”0″][vc_column_text]

Inne på sjätte dagen nu. Tar sprayen varje morgon och kväll. Har inte känt av så mycket ännu, lite illamående och huvudvärk men helt klart ok. Däremot är jag irriterad konstant. På allt och alla. Det är ingen trevlig överraskning kan jag lova. Well, jag försöker se målet hela tiden och vilar ögonen på mina nära och kära så fort chansen finns. Försöker även att ha dagarna fullspäckade så att det finns annat att tänka på, men det är lättare sagt än gjort.

 

Tanken är att jag ska spraya i minst två veckor och sen höra av mig till kliniken när jag fått min mens, den bör komma under denna tid. När kroppen sedan är helt ned reglerad, långt ner i klimakteriet (hua hemska tanke) så börjar man med hormonsprutor, varje kväll. Antingen en spruta eller som i mitt fall, två med olika preparat. När jag fått min mens ska jag ringa till kliniken och boka in ett ultraljud för att undersöka hur kroppen svarar på behandlingen och då får jag även besked om vilken dag som är optimal för att plocka mina ägg.

 

Det finns två olika sätt att göra en IVF-behandling på. Antingen så gör man den korta behandlingen. Eller så gör man som jag en längre variant. Jag tänkte att jag ska försöka beskriva dessa två behandlingar lite kort här nedan.

 

Det som skiljer behandlingarna åt är nässprayen, i mitt fall Synarela, för att ned reglera kroppens hormoner och för att förhindra ägglossning. Detta gör man under cirka 2 veckor innan själva injektionsbehandlingen startar. Nässprayen försätter mig i klimakteriet, ja ni hör ju… Välkomna kära svettningar, humörsvängningar och huvudvärk!

 

Vid den korta IVF-behandlingen börjar man med injektionerna på mensdag 2-3 och efter några dagar adderar man ytterligare spruta. Den första injektionen stimulerar kvinnan med hormoner så att äggen ska mogna. Den andra injektionen behövs för att hindra äggen från att släppa innan det är dags för äggutplock. Injektionsbehandlingen tar allt från 7-20 dagar beroende på hur äggblåsorna växer. En optimal äggblåsa är ca 20mm. Under tiden som man stimuleras med hormoner får man träffa läkare för att få en bedömning av tillväxt och planeringen av äggutplock. Under det sista besöket får du även en ny spruta, ägglossningsspruta som (Ovitrelle) som hjälper äggen att släppa från väggen i äggblåsan. Från att man tar den sista sprutan tar det ca 38 timmar tills att ägglossning inträffar.

 

När äggblåsorna mognat plockas de ut från äggblåsorna. Detta sker via ett ingrepp från slidan med hjälp av vaginalt ultraljud. Man får smärtlindring intravenöst och även lugnade inför ingreppet om man önskar det. Sedan lokalbedövas slidväggarna och sedan punkteras äggblåsorna och vätskan sugs ut med hjälp av en tunn nål. I rummet bredvid sitter en Embryolog och tar tillvara på varje enskilt ägg. Ingreppet tar ungefär 15-30 minuter. Man kan känna sig öm och trött efteråt, men det brukar avta efter några timmar. Jag hade blödningar från slidan några dagar efter, men det är helt naturligt.

 

Befruktningen sker i labbet hos embryologen. Man kan inte räkna med att alla ägg blir normalt befruktade och utvecklas till användbara embryon. Ett ägg som är normalt befruktat visar två kärnor, det ena är anlag från ägget och det andra från spermien. Senare bli dessa kärnor ett och celldelningen har påbörjats. Ett ägg som delat sig kallas embryo. Efter två dygn har ett bra embryo fyra celler efter tre dygn 8 celler. Om det odlas till dag 5 eller 6 så kallas det för blastocyst och har fler är 100 celler.

 

Vanligast är att embryot förs in efter två dagars odling. Det verkar vara olika skolor här. Vissa läkare säger att det är större chans att bli gravid med en blastocyst, att se att delningen fortgår. Andra säger att det är bättre att föra tillbaka ett embryo redan efter 2 dagar eftersom att det är mest naturligt för embryot att utvecklas i livmodern.

 

Återföring av embryot sker alltså någon av dagarna 2-6 efter befruktning. Själva återförandet går snabbt och är relativt smärtfritt. Jag tror det är lite olika här, men det ömmar när instrumentet förs in, en kateter som förs in i livmodern. Genom katetern för man sedan in embryot/blastocysten. Det går fort och är en riktigt cool upplevelse. När embryot/blastocysten sitter på plats ser man en liten liten prick på en monitor, det som nu ska fästa och växa till en bebis 🙂

 

Efter återföringen börjar man med behandlingen av vaginaltabletterna Lutinus, ett läkemedel som innehåller det naturliga, kvinnliga könshormonet progesteron. Tre gånger per dag tar man dessa med hjälp av en applikator. Dessa tar man från dag två efter äggplock och fortsätter  i 30 dagar om graviditet har bekräftats. Cirka två veckor efter återförandet är det dags för graviditetstestet. Dessa veckor är djävulens påfund. Hur kan två veckor sniiigla sig fram så långsamt. Men vi är inte där ännu. Nu är det några veckors kämpande först.

 

Återkommer snart igen 🙂

 

Fakta:

http://www.hbtqfamiljer.se/bli-foralder/assisterad-befruktning/ivf-behandling/

http://www.ivfpodden.se/

http://fertilitetscentrum.se/stockholm/ofrivillig-barnloshet/ivf-behandling-steg-for-steg/


[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” up=”25″ down=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]