[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” content_menu_fa_icon=”” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_row_inner use_row_as_full_screen_section_slide=”no” row_type=”row” type=”grid” text_align=”left” padding_top=”35″ padding_bottom=”110″ css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

…Hallå där Camilla Stenfelt

Läkare och verksamhetschef på den privata kliniken Livio Fertilitetscentrum Gärdet i Stockholm…

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” thickness=”1″ up=”40″ down=”0″][vc_column_text]

 

 

Under förra veckan gick regeringen ut med att de kommer att besluta om en lagrådsremiss för att ändra lagen kring assisterad befruktning och föräldraskap. Det innebär bland annat att privata kliniker ska få göra IVF-behandlingar med donerade spermier och att embryodonation blir lagligt.

 

Vad är din spontana reaktion på detta?

 

– Att det nu är fler vårdinrättningar än universitetssjukhusen som får utföra befruktning utanför kroppen med donerade könsceller är oerhört viktigt för oss. Det har vi kämpat för i flera år. Vi har sökt, fått avslag, sökt igen, fått avslag, överklagat till Förvaltningsrätten etc. Vi har argumenterat och diskuterat. Nu hoppas vi att lagförslagen går igenom så att vi äntligen kan erbjuda IVF med donerade spermier till de patienter som behöver den hjälpen. Embryodonation är ju aktuellt för endast ett fåtal patienter, men det är fint att det behandlingsalternativen kan erbjudas i Sverige för de som är i behov av den hjälpen. Att barnens rätt till information stärks och att transpersoner får bättre villkor är ju bara av godo.

 

Den 1 april 2016 fick ensamstående rätt till assisterad befruktning i Sverige, men köerna för att få hjälp är långa i stora delar av landet. I Västra Götaland har kön varit fyra år lång och även storstäder som Stockholm har haft lång väntetid. Det har gjort att kvinnor som är i behov av donerade spermier varit hänvisade till utländska kliniker och en enda privat klinik i Umeå.

 

Vad innebär det här lagförslagen för samkönade par och ensamstående kvinnor som
längtar efter att bilda familj?

 

– När lagen gått igenom och vi fått tillstånd kommer vi att kunna erbjuda de som behöver hjälp. Äntligen!

 

Hur känns det att kunna erbjuda den här hjälpen?

 

– Det är oerhört glädjande. Det var hög tid för en moderniserad lagstiftning kring assisterad befruktning. Att SMERs (länk längst ner i artikeln) rapport, som utkom februari 2013, skulle påverka lagstiftningen kring assisterad befruktning var vi ganska säkra på, men det tog sin lilla tid. Men det är viktigt att förändringar blir ordentligt förankrade och det kan vi verkligen skriva under på att de blir nu. Det är utmärkta utredningar som ligger till grund för de nya grepp som regeringen nu tar.

 

Sedan januari i år så har jag förstått det som att Karolinska universitetssjukhuset skickar samkönade par till er som behöver hjälp. Stämmer det? Vilken typ av behandling kan dessa få hjälp med i så fall, bara insemination eller skickar man par som behöver hjälp med IVF till exempelvis Umeå som ligger bredvid ett universitetssjukhus?

 

– Nej, från Karolinska får vi bara remisser som gäller IVF hos olikkönade par med egna könsceller. Hos oss kan par och ensamstående erbjudas privatfinansierad insemination med donerade spermier och i dagsläget har vi ingen kötid. Anledningen till att vi inte erbjuder insemination med donerade spermier i landstingets regi är för att Stockholms läns landsting inte ger oss ersättning för en full psykosocial prövning (vilket är obligatoriskt vid behandling med donerade könsceller). Då skulle vi gå flera tusen kronor minus på varje par/ensamstående. Så rent ekonomiskt kan vi tyvärr inte göra behandlingar med donerade spermier när det kommer till landstingspatienterna.  Det är synd eftersom kön i landstinget är drygt ett år idag.

 

Vad tror du kommer att hända med embryon som finns i frysen på ett universitetssjukhus idag? Kommer man att kunna ge bort dessa till någon som behöver när dessa lagförslag träder i kraft?

 

– Ägg kan doneras efter sedvanlig utredning, men med embryon är det fortfarande oklart. I Danmark tillåter man sedan årsskiftet embryodonation. Men där får de inte använda överblivna embryon utan måste ”nytillverka” och minst en av donatorerna måste vara öppen, det vill säga icke-anonym för barnet. I Sverige kommer ingen av donatorerna få vara anonym.

 

Fakta:
Vad innebär dessa lagförslag?

 

  • Par och ensamstående kvinnor får möjlighet att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Kravet på genetisk koppling mellan barnet och en förälder avskaffas.
  • Fler vårdinrättningar än universitetssjukhusen får utföra befruktning utanför kroppen med donerade könsceller.
  • Barnets rätt till information om sitt ursprung stärks
  • Reglerna om assisterad befruktning i utlandet blir desamma för olikkönade och samkönade par. Föräldraskap ska kunna fastställas under förutsättning att behandlingen har utförts vid en behörig inrättning och barnet har rätt att ta del av uppgifter om spermiedonatorn.
  • Det blir enklare att fastställa faderskap enligt svensk lag för den genetiska fadern efter ett surrogatarrangemang i utlandet.
  • Det införs särskilda regler om föräldraskap för situationer där personer får barn efter att någon av eller båda föräldrarna har ändrat könstillhörighet. Reglerna innebär bland annat att en man som föder ett barn ska anses som far till barnet.

 

 

 

Mer information:
SMER:s rapport om assisterad befruktning

Regeringens pressmeddelande om modernare regler

Regeringens lagrådsremiss

 

Lyssna på podden om assisterad befruktning i Sverige

 

 

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” border_style=”” up=”25″ down=”10″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]